Грип  це вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті.

Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим, тому перші ж його симптоми вимагають особливої уваги.

Найчастішими ускладненнями грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого, а також серцева недостатність.

Ця інфекція дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, чхання чи просто розмови у радіусі 2 метрів.

Хвора людина навіть із легкою формою грипу становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів – це в середньому 7 днів.

При появі перших симптомів недуги хворий обов’язково має залишатися вдома, аби не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати інших людей на небезпеку. Такими симптомами є підвищена температура тіла, біль у горлі, кашель, нежить, біль у м’язах.

Із будь-якими з цих проявів хвороби не варто виходити з дому навіть заради візиту до лікаря  його слід викликати додому. Призначене лікарем симптоматичне лікування може бути достатнім для одужання.

Якщо стан хворого не погіршується, необхідно продовжувати лікування до повного зникнення симптомів, якщо погіршується – не зволікайте з госпіталізацією.

Викликайте«швидку» чи терміново звертайтеся безпосередньо до лікарні, якщо присутні наступні симптоми:

– сильна блідість або посиніння обличчя;

– затруднене дихання;

– висока температура тіла, що довго не знижується;

– багаторазова блювота та випорожнення;

– порушення свідомості  надмірна сонливість чи збудженість;

– болі у грудній клітці;

– домішки крові у мокроті;

– падіння артеріального тиску.

Продовжувати лікування вдома за наявності цих симптомів небезпечно. Затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого.

Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватися кількох простих речей.

  1. Старатися не перебувати у місцях скупчення людей аби зменшити вірогідність контактів із хворими, адже дехто з них є заразним навіть до появи очевидних симптомів.

   2. Користуватися одноразовими масками за необхідності, щоб захистити себе чи оточуючих від зараження. Так, маскою має користуватися людина, яка доглядає за інфекційним хворим чи просто спілкується з ним. Хвора людина має використовувати цей засіб захисту лише в одному випадку: якщо їй доводиться перебувати серед здорових людей, не захищених масками. Маска ефективна тодіколи вона прикриває рот і ніс. Важливо пам’ятати, що у будь-якому випадку її потрібно замінити, як тільки стане вологою чи забрудниться. Найкраще користуватися стандартними хірургічними масками, що мають вологостійку поверхню і довго залишаються ефективними. Використані маски ні в якому разі не можна розкладати по кишенях чи сумках  їх потрібно одразу викидати у смітник.

   3. Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси і бактерії, які можуть бути активними впродовж кількох годин після перебування у приміщенні хворої людини.

   4. Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми для підвищення імунітету.

   5. Мати чисті руки  інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких людина час від часу торкається руками. Тими ж руками вона тримає гроші чи береться за поручні, ручки дверей тощо у громадських місцях, на яких кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишилися від дотиків інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом теплою проточною водою або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.

   6. Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження. Багаторазові серветки та рушники особливо у громадських місцях суттєво підвищують ризик зараження і сприяють широкому розповсюдженнюінфекції. У таких умовах замість їх можна використовувати туалетний папір.

Якщо з’явилися ознаки хвороби, додаються

ще кілька нескладних заходів:

   1. Залишатися вдома при перших ознаках хвороби  не йти на роботу або, якщо захворіла дитина, не пускати її до школи, не вести до дитячого садочка, щоб не провокувати погіршення стану хворого та не заражати оточуючих, і обов’язково викликати лікаря додому.

   2. Необхідно ізолювати хвору людину – виділити їй окрему кімнату і посуд, визначити одну особу, яка доглядатиме за нею.

   3. Потрібно прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання, щоб запобігти розпорошенню навкруги інфікованих краплин слизу, які є основним джерелом зараження. Бажано робити це за допомогою одноразових серветок. Якщо прикрили рот руками, їх необхідно відразу вимити.

Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує шанси уникнути небезпечного захворювання.

Вакцинація – найефективніший засіб захисту

   Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів та є безпечною.

   Найкращий час для проведення щеплення  напередодні грипозного сезону (у вересні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

   Жінки, які годують груддю, можуть бути вакциновані. Крім того будь-яке грипоподібне захворювання не є підставою для припинення грудного вигодовування.

   Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей відвернути смертельні наслідки хвороби.

До груп ризику входять:

– діти до 5 років (особливо  діти до 2 років);

– вагітні жінки;

– люди віком від 65 років;

– люди з надмірною вагою;

– хворі на діабет;

– хворі на хронічні серцево-судинні захворювання;

– хворі на хронічні захворювання легенів;

– люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями;

– люди, які перебувають на імуно-супресивній терапії.

Для цих людей грип становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво зменшує шанс одужати без ускладнень, а часто і вижити.

Крім того, існують професійні групи ризику:

– медичні працівники;

– вчителі та вихователі;

– продавці;

– водії громадського транспорту;

– усі, хто працює в багатолюдних місцях.

У цих людей немає ніякої можливості не перебувати поряд із хворими людьми, тому для них особливе значення мають усі без винятку засоби інфекційного контролю і профілактики грипу.

   Лікувати грип можна за допомогою препаратів з доведеною активністю проти вірусу грипу  лише вони здатні вплинути на нього та припинити розмноження в організмі. Вчасне використання противірусних препаратів за призначенням лікаря здатне скоротити період хвороби, полегшити її перебіг та запобігти розвитку ускладнень.

   Окрім того, використовується препарати для симптоматичного лікування. Вони не діють безпосередньо на вірус грипу, але полегшують стан хворого, пом’якшуючи симптоми  жар, нежить, біль у горлі, кашель, головний біль та біль у м’язах. За умови легкого перебігу хвороби симптоматичне лікування вдомаможе виявитися достатнім для повного одужання. Однак зловживати цими препаратами і застосовувати їх без призначення лікаря не слід: передозування може завдати серйозної шкоди організму.

      Народні засоби для пом’якшення симптомів та загальної підтримки організму, наприклад, розтирання горілкою, споживання цибулі з часником чи ехінацеї – неефективні проти грипу самостійно, але можуть використовуватись як допоміжні. Втім, зловживати ними також не слід. А ще важливо враховувати, що тимчасове пом’якшення чи відчуття відсутності симптомів не є ознакою повного одужання хворого: необхідно продовжувати утримання від контактів зі здоровими людьми та лікування до постійної відсутності симптомів.

     Під час грипу необхідно пити багато рідини. Їжа має бути легкою і нежирною, однак примушувати хворого їсти не треба.

Дотримання усіх перерахованих гігієнічних порад щодо попередження захворювання допоможе уникнути хвороби та зберегти здоров’я.

uozsumy.gov.ua/golovna/novini/1300-oberezhno-grip.html

No Comments Yet

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архіви